4 lucruri de stiut despre gluten - Cofetăria Cupcake
501
post-template-default,single,single-post,postid-501,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

4 lucruri de stiut despre gluten

4 lucruri de stiut despre gluten

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina lipicioasa care se gaseste in cereale: grau, orz, secara hamut. De regula, este folosita in panificatie ca aditiv, deoarece glutenul se „prinde” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie si ajuta la cresterea produselor. Datorita glutenului, aluatul devine elastic, pufos si bine crescut. Aceeasi substanta mai poate fi gasita si in paste, bere, medicamente, pasta de dinti, inghetata, maioneza din comert, mezeluri. Din pacate, insa, e o proteina greu de digerat, care irita nu numai tractul digestiv, ci si alte alte organe.

Intoleranta la gluten, o problema de sanatate cu grave urmari

Daca in urma cu cativa ani intoleranta la gluten era destul de rara, in ultima perioada tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu boala celiaca, o afectiune cronica datorata reactiei sistemului imunitar la consumul de gluten. Netratata, poate cauza probleme gastrointestinale si carente nutritionale, iar pe termen lung infertilitate, anemie sau chiar osteoporoza. Singurul tratament pentru aceasta boala il reprezinta un regim alimentar lipsit de gluten.

Peste 2.5 milioane de oameni pot suferi de intoleranta la gluten, insa doar 150.000 au fost diagnosticati pana la acest moment. Acest lucru se intampla deoarece multe persoane nu prezinta simptome, manifestarile bolii celiace pot fi confundate foarte usor cu alte probleme medicale. Cauzele bolii nu au fost inca depistate, desi se pare ca nu doar genetica isi spune cuvantul aici, ci si alimentatia nesanatoasa, bazata preponderent pe produse de tip fast-food si panificatie, adoptata de generatia actuala.

In ultimii ani a fost depistata si o noua afectiune, si anume sensibilitatea la gluten. Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten nu provoaca leziuni intestinale, dar are simptome similare: balonare, crampe, diaree, oboseala accentuata, dureri musculare, schimbari bruste de dispozitie.

Dieta fara gluten, ideala pentru sportivi          

Consumul de alimente bogate in gluten este adesea asociat, chiar si la persoanele sanatoase, cu stari de oboseala, balonare, senzatie de plin. Ori pentru a obtine rezultate bune in cadrul competitiilor sportive, astfel de stari nu isi au locul. Aceasta este si motivul pentru care nutritionistii recomanda sportivilor o dieta fara gluten, pe care se pare ca tot mai multi atleti si jucatori de tenis o adopta. (Asa cum este cazul lui Novak Djokovic, numarul 2 mondial in tenis!)

Alimentatia fara gluten, indicata chiar si celor sanatosi

Adoptarea unei alimentatii fara gluten va aduce beneficii colesterolului crescut, digestiei si nivelului de energie. Aceste efecte pozitive sunt datorate, mai ales, evitarii alimentelor prajite si a uleiurilor folosite in procesul de prajire, a produselor de patiserie si a produselor fainoase.

Alimentele ce contin glutenul despre care discutam sunt contraindicate chiar si in cazul dietelor de slabire, tocmai pentru ca vin la pachet cu multe calorii si o neplacuta senzatie de balonare. Din fericire, insa, dulciurile sanatoase pot fi consumate chiar si de cei care decid sa “taie” glutenul din mesele lor zilnice.

In Pitesti, astfel de alimente sanatoase pot fi procurate de la Cupcake, o cofetarie care va ofera deserturi fara gluten, ce pot fi savurate chiar si de cei cu anumite afectiuni, intolerante sau sensibilitati. Ori de cei ce pur si simplu tin la starea lor de sanatate si isi doresc un dulce sanatos, care sa le ofere energie si sa le “gadile” in mod placut papilele gustative.