Zaharul, otrava noastra cea de toate zilele - Cofetăria Cupcake
486
post-template-default,single,single-post,postid-486,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Zaharul, otrava noastra cea de toate zilele

Zaharul, otrava noastra cea de toate zilele

La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza diabetului si complicatiilor acestuia. Anual, se inregistreaza 5 milioane de decese cauzate de diabet. Peste 400 de milioane de oameni sufera de diabet; in Romania, aproape doua milioane de oameni se lupta zilnic cu aceasta boala. 80% dintre americani sunt supraponderali, in timp ce un covarsitor procent de 30% sufera de obezitate. Si totusi, consuma in medie, in fiecare zi, 250 de grame de zahar!

Cele peste 1,5 milioane de studii efectuate cu privire la zahar confirma ceea ce multi banuiau deja: zaharul este, de departe, cel mai nociv aliment. De ce este, insa, atat de periculos pentru sanatatea noastra zaharul rafinat? Va vom detalia in cele ce urmeaza.

  • Consumul de zahar si pericolele pentru organism

Zaharul este un aliment foarte concentrat, avand in compozitie 99% glucide cu absorbtie rapida. Pentru un organism adaptat de milioane de ani sa se hraneasca cu zaharuri complexe din fructe, miere, cereale si legume, ingerarea unui desert bogat in zahar este in real soc, ce produce dezechilibre in lant. Zaharul se absoarbe in corp inca din cavitatea bucala. Zaharul trece cu usurinta in intestinul subtire, ajunge in sange si provoaca o stare de hiperglicemie, lucru ce produce o stare de excitare fizica si nervoasa. Pancreasul secreta mai multa insulina decat normal, ceea ce are ca rezultat scaderea zaharului din sange sub medie, asa incat in scurt timp se instaleaza o stare de hipoglicemie. Totodata, la nivelul tesutului adipos se secreta o cantitate mai mică de leptina, invers proportional cu secretia insulinei. Leptina controleaza la nivelul creierului centrul foamei. Cand leptina scade, senzatia de foame se accentueaza. De aceea, desi glucidele furnizeaza energie rapida, ele maresc si apetitul. Totodata, insulina blocheaza arderea grasimilor din corp. Astfel ca, atunci cand consumam glucide rafinate, corpul stocheaza grasimi, in loc sa le foloseasca pentru energie.

Toate aceste schimbari bruste altereaza, in timp, metabolismul, afectand grav pancreasul si sistemul nervos. Se instaleaza, astfel, problemele de sanatate. Sa luam doua exemple: pancreasul, suprasolicitat, se deregleaza si nu mai poate tine sub control glicemia – apare acum diabetul zaharat, cu toate consecintele sale sumbre (orbire, boli cardiovasculare fatale); sistemul imunitar nu mai poate functiona „regulamentar” dupa ingerararea unei cantitati chiar mici de zahar – apare acum riscul crescut de gripa, boli pulmonare, infectii urinare si intestinale.

Consumul de zahar a fost corelat in nenumarate cazuri cu obezitatea, diabetul, cancerul (de san, esofag, pancreas, colon, rinichi, ovare, chiar si cancer pulmonar), boli de inima, Alzheimer, boli autoimune. Asadar, ce ne ramane de facut?

  • Solutii pentru un dulce sanatos

Avand in vedere toate cele expuse anterior, ideal ar fi sa renuntam complet la zahar si alimentele ce il contin. Cum insa acest lucru nu este posibil pe termen scurt, putem incepe prin a inlocui ciocolata, prajiturile, bauturile carbogazoase cu variante mai sanatoase, ca fructele si legumele proaspete, cerealele integrale nerafinate sau nucile si semintele. Toate acestea nu doar ca vor asigura necesarul zilnic de glucide, dar vor veni la pachet si cu doze semnificative de vitamine si minerale in stare usor asimilabila, atat de benefice organismului uman.

Iar pentru pofticiosi si amatorii de deserturi avem o alternativa in plus: dulciurile sanatoase, pe care le gasiti in magazinele de specialitate sau hypermarket-urile comune, precum si la Cofetaria Cupcake din Pitesti. Preparate „la rece”, din fructe, nuci, seminte si grasimi „bune”, fara aditivi, coloranti, E-uri, indulcitori sintetici, aceste deserturile potolesc pofta de dulce, fara sa supuna organismul la dereglarile provocate in mod consecvent de consumul de zahar. Si mai sunt si delicioase, pe deasupra!