Ciocolata, dulce placere (ne)vinovata… - Cofetăria Cupcake
517
post-template-default,single,single-post,postid-517,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Ciocolata, dulce placere (ne)vinovata…

Ciocolata, dulce placere (ne)vinovata…

“Orice om normal iubeste ciocolata.” – Bob Greene

Ciocolata. Ne place oricand, oricum, cu orice si oricine. Parca alina tristetile si ne face sa vedem viata cu ochi mai veseli si voiosi, parca ne daruieste iubire si caldura atunci cand le-am pierdut. Cu toate acestea, ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii nutritionisti un produs sanatos si de altii un desert “pacatos”.

Prima tableta de ciocolata a fost inventia lui Joseph Fry, in 1847, care a adaugat unt de cacao topit in pudra de cacao si a obtinut o pasta usor modelabila. Intr-un secol si jumatate reteta originala a suferit multiple modificari si alterari, numeroase variatii de ingrediente, forme si arome. Acum exista ciocolata cu lapte, ciocolata neagra, ciocolata alba si chiar si ciocolata blonda, ciocolata cu fructe, caramel, biscuiti, crème si frisca, cu nuci sau alune, cu brandy sau lichior… Cu alte cuvinte, de toate pentru toate gusturile! Totusi, ciocolata veritabila ramane cea cu un continut ridicat de pudra de cacao, cu grasimi sanatoase ca untul de cacao si arome cat mai naturale. (Asa cum o veti gasi si la Cofetaria Cupcake!)

Si totusi, este ciocolata sanatoasa ori ba? Studiile efectuate in domeniu au reliefat multiple beneficii pe care consumul de ciocolata le aduce, beneficii ce deriva din proprietatile pe care le are planta de cacao. Cu alte cuvinte, ciocolata sanatoasa este aceea bogata in cacao (recomandat peste 75%), si nu in zahar, indulcitori, emulgatori, emulsificatori si alte E-uri de tot felul. Boabele de cacao sunt bogate in antioxidanti si grasimi mononesaturate, situandu-se permanent in topul celor mai sanatoase alimente.

Si daca tot am stabilit care este ciocolata sanatoasa, sa discutam putin si despre BENEFICII.

Un studiu publicat in anul 2011 in revista de specialitate Jurnalul Medical Britanic a demonstrat ca persoanele care consuma regulat ciocolata neagra isi reduc cu o treime riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare. Totusi, nu orice sortiment de ciocolata poate fi considerat benefic pentru inima, asa ca aveti mai grija la calitatea produsului ales.

Aceiasi cercetatori britanici au demonstrat printr-un studiu ca ciocolata neagra are efect energizant, putand fi utilizata ca adjuvant in tratamentul sindromului oboselii cronice.

Savurosul desert nu doar ca stimuleaza cresterea nivelului de serotonina din creier (cunoscuta si ca “hormonul fericirii”), aducand o stare de buna dispozitie, ci ajuta la reglarea presiunii arteriale. Deci, ciocolata nu ne face doar mai fericiti, ci  si mai sanatosi!

Stiati ca…?

  • In perioada de glorie a imperiului Aztec, boabele de cacao erau moneda de schimb.
  • E nevoie de aproape un an intreg pentru ca un arbore de cacao sa produca suficiente boabe de cacao cat sa se poata fabrica 10 tablete de ciocolata.
  • In 1947, sute de copii canadieni au intrat in greva si au boicotat ciocolata, dupa ce pretul acesteia crescuse de la 5 la 8 centi.
  • Ciocolata iti face inima sa bata mai tare decat un sarut.
  • Ciocolata, munitie de razboi? La un moment dat, armata germana planuia sa il ucida pe Winston Churchill cu o tableta de ciocolata explozibila.
  • Industria ciocolatei este evaluata la 110 miliarde de dolari pe an.