Despre endorfine, ciocolata si…fericire - Cofetăria Cupcake
632
post-template-default,single,single-post,postid-632,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Despre endorfine, ciocolata si…fericire

Despre endorfine, ciocolata si…fericire

Probabil veti fi surprinsi sa aflati ca fericirea are multe in comun cu chimia. Ori ca fericirea si starea de bine sunt direct influentate de ceea ce mancam. Motivul? Il veti afla in cele ce urmeaza.

Noi toti suntem inzestrati de la nastere cu receptori pentru fericire, continuti de ADN, care se hranesc cu endorfine si serotonina. Atunci cand acestea sunt in cantitati mari, starea psihica se imbunatateste si ea…si apare fericirea.

Serotonina si endorfina sunt doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc si a caror cantitate e controlata de creier. In timp ce serotonina este numita “hormonul fericirii” si are un rol important in producerea somnului, mai multe procese mentale si afective, endorfinele au fost descoperite relative recent (1975) si se pare ca sunt responsabile pentru mai multe procese din organism: reduc durerea si anxietatea, stimuleaza sistemul imunitar, intervin in procesul invatarii sau in adaptarea la lumina sau intuneric. Actiunea lor dureaza peste 30 de ore.

Consumul anumitor alimente influenteaza in mod direct eliberarea de endorfine si serotonina. Cine spune ca ciocolata este reteta fericirii nu este prea departe de adevar! Cercetarile in domeniu au demonstrat ca productia de endorfine este intensificata prin consumul unor alimente bogate in grasimi si zahar. Se prea poate sa tanjesti dupa alimente precum ciocolata, tocmai datorita continutului ridicat de grasimi si zahar pe care il contin (creierul are nevoie de aceste componente esentiale si prin depresia si somnolenta care apar te ‘obliga’ sa consumi exact ceea ce are el nevoie). Dar pe langa acestea, ciocolata contine si o substanta – feniletilamina – care favorizeaza eliberarea endorfinelor.

Lucrurile sunt similare si in ceea ce priveste serotonina. Pofta de dulciuri (carbohidrati, cu alte cuvinte) ascunde un nivel scazut de serotonina in creier, fapt ce poate fi usor combatut prin servirea unui desert. Acesta este motivul pentru care o prajitura, o bomboana sau putina ciocolata ne ridica rapid moralul si ne induc o stare de bine.

Asadar, e demonstrat faptul ca dulciurile ne fac mai fericiti. Ramane la latitudinea noastra ce fel de dulciuri alegem. O ciocolata de casa, o prajitura raw-vegana ca cele de la Cupcake nu doar ca sunt gustoase si impulsioneaza eliberarea de endorfine si serotonina, dar mai sunt si sanatoase pe deasupra!