Dulciuri raw-vegane, intre deliciu si capriciu - Cofetăria Cupcake
476
post-template-default,single,single-post,postid-476,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Dulciuri raw-vegane, intre deliciu si capriciu

Cupcake-diverse sortimente

Dulciuri raw-vegane, intre deliciu si capriciu

 „Viata este nesigura, asa ca mananca prima data desertul.“(Ernestine Ulmer)

Organismul uman are nevoie zilnic de minim 100 grame glucide, ce sunt metabolizate si transformate in energie; prin metabolizarea a 1 gram de glucide se elibereaza 4 kcal. Asa ca pofta de dulce nu imbraca neaparat forma unui capriciu, asa cum am fi tentati sa credem, ci reprezinta chiar o necesitate a intregului ansamblu celular, pentru a fi capabil sa functioneze in parametrii optimi. Problemele intervin, insa, atunci cand dulcele devine mai mult un produs chimic decat unul culinar si provoaca mai multe boli decat placeri nevinovate. Asa cum este cazul zaharului.

Preferinta pentru dulciuri raw-vegane a aparut initial ca un trend in randul vedetelor hollywoodiene, care s-a raspandit rapid si la populatia obisnuita, preocupata sa adopte un stil de viata sanatos. Motivul? Deserturile raw-vegane nu contin zahar si produse de origine animala, nu sunt preparate termic, astfel ca intra in mod categoric in randul alimentelor sanatoase. Si nici nu este nevoie sa deveniti raw-vegani pentru a le savura! Deserturile preparate dupa principiile raw-vegane pot fi consumate chiar si de carnivori convinsi, care insa inteleg la ce riscuri se expun atunci cand consuma delicatese abundent „zaharisite”.

Dulciuri raw-vegane. Da ori ba?

De ce sa alegem dulciurile raw-vegane? Pentru gustul lor deosebit si bogatia de nutrienti, pentru ca nu contin lactoza sau gluten, asa ca pot fi consumate chiar si de cei cu anumite afectiuni sau intolerante. Pentru ca nu sunt doar delicioase, ci si sanatoase!

Deserturile raw-vegane se pregatesc la rece, fara a fi procesate chimic sau termic. Este cunoscut faptul ca o temperatura mai mare de 42 grade Celsius aplicata asupra hranei ii va distruge acesteia vitaminele si enzimele; dulciurile raw-vegane vin cu un plus la acest capitol, pentru ca ingredientele sunt intotdeauna pregatite la o temperatura mai mica de 40 grade Celcius, astfel ca toti nutrientii sunt pastrati si asimilabili la nivel celular.

Deserturile raw-vegane exclud complet ingredientele clasice din dulciurile traditionale: lapte, oua, faina, unt, margarina, precum si atat de nocivul zahar (despre care vom discuta cu alta ocazie). Totodata, nu contin aditivi, E-uri, coloranti artificiali sau potentiatori de aroma.

Ingredientele folosite la dulciuri raw-vegane sunt nucile si semintele (nuca de cocos, nuci, caju, seminte de dovleac sau de floarea soarelui, fistic, migdale), fructele proaspete sau uscate (fructe de padure, capsune, stafide, smochine, curmale, mere, lamaie, portocale), condimentele (scortisoara, vanilie, nucsoara), precum si uleiurile si grasimile naturale (ulei sau unt de cocos, unt de cacao).

Si la capitolul indulcitori, dulciurile raw-vegane primesc o nota maxima, caci pentru ele se vor utiliza intotdeauna indulcitori naturali, precum mierea, stevia sau zaharul de mesteacan. Si daca mai adaugam si superalimente ca goji, spirulina, cacao cruda sau maca, rezulta un preparat savuros de sanatos!

Beneficiile aduse de dulciurile raw

Deserturile raw-vegane pot fi consumate atat de copii, cat si de adulti, chiar si in perioadele de post. Acestea mentin indicele glicemic constant, asa ca nu veti simti nevoia de a mai consuma ceva dulce pe o perioada lunga. Si pe langa faptul ca aduc organismului toate vitaminele si nutrientii continuti de ingredientele lor, pot fi consumate chiar si de diabetici.

La cofetaria Cupcake, ingredientele vor fi mereu preparate corespunzator, in cantitati optime pentru a oferi savoare imbracata in cat mai putine grasimi preparatului finit. Caci, haideti sa fim sinceri, cine oare nu isi doreste sa se infrupte dintr-o prajitura cu ciocolata sau un tort cu fructe de padure fara a mai avea grija siluetei si inesteticilor colacei?! Desigur ca deserturile noastre nu sunt destinate doar celor care au adoptat un regim raw-vegan, ci si celor ce doresc sa incerce preparate dulci, fara zahar, insa nutritive si cat se poate de sanatoase.