Lucuma, fructul cu numeroase beneficii asupra sănătății - Cofetăria Cupcake
568
post-template-default,single,single-post,postid-568,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Lucuma, fructul cu numeroase beneficii asupra sănătății

Lucuma, fructul cu numeroase beneficii asupra sănătății

Lucuma este un fruct subtropical care se dezvoltă în zonele cu climat temperat, mai ales la  înălţimea munţilor Anzi, dar se găseşte de asemenea şi în Columbia, Ecuador, Chile şi Peru. Arborii de lucuma sunt rezistenți la secetă și cresc de la 7 până la 15 metri înălțime.

Cunoscut ca Aurul Incașilor în vremurile străvechi, fructul este de o culoare verde-gălbuie și are o formă de ou, cu o pulpă galbenă-oranj, de consistența amidonului. Fructul de lucuma mai este supranumit şi „fructul arborelui veşnic verde”. Gustul este descris ca fiind asemănător cu cel al siropului de arțar sau al caramelului, iar uneori acesta se aseamănă cu cel al dovleacului sau al cartofului dulce.

Lucuma este asemănător fructul de avocado. Pulpa de culoare portocalie are o serie de beneficii asupra sănătății. Lucuma este foarte bogată în zaharuri, satisfăcând astfel pofta de dulce. De asemenea, lucuma este o sursă de antioxidanți, fibre, carbohidrați, vitamine și minerale necesare funcțiilor organismului și care aduc beneficii sistemului imunitar. Nu conține gluten.

Se recomandă o doză zilnică de două linguriţe de pudră de lucuma care poate fi amestecată, de altfel, cu iaurt, apă sau diferite sucuri. De asemenea, pudra de lucuma poate fi folosită şi în domeniul gastronomic pentru îndulcirea deserturilor sau a altor mâncăruri. Multe dintre deserturile Cofetăriei Cupcake conțin fructul minune – lucuma (așa cum este și tortul de caramel, ciocolată și arahide, un deliciu atât vizual, cât și pentru papilele gustative).Tort de caramel, ciocolata si arahide

Lucuma are o serie de proprietăți nutritive, conținând o cantitate considerabilă de potasiu, sodiu, calciu, magneziu și fosfor. De asemenea, conține 92 mg calciu la 100 g, care ajută la menținerea unor dinți sănătoși și a unor oase puternice. Fosforul este important pentru formarea oaselor și proteinelor, digestie și echilibru hormonal.

Proprietățile sale medicinale au fost cunoscute cu secole înainte în America de Sud.

Rutgers University a coordonat un studiu care a evaluat efectul antiinflamatoriu al extractului de lucuma asupra vindecării rănilor și a îmbătrânirii pielii. Rezultatele cercetării au stabilit că lucuma a sporit în mod semnificativ închiderea rănii și a susținut regenerarea țesuturilor. Același studiu a reliefat că lucuma ar putea avea efecte antiinflamatorii, anti-îmbătrânire și de reparare asupra pielii umane. Ca urmare a acestui studiu revoluționar, Rutgers University a fost determinat să aplice pentru obținerea unui patent privitor la extractele de lucuma, mai ales uleiul.

Pudra obținută din fructul lucuma are numeroase utilizări. Gustul său dulce și parfumat o recomandă ca fiind un îndulcitor natural ideal pentru deserturi, fără a crește nivelul de zahăr din sânge, fiind diferită de majoritatea îndulcitorilor care conțin calorii goale. O alternativă sănătoasă pentru zahăr, pudra de lucuma poate fi consumată de către diabetici, putând fi de asemenea adăugată în orice băutură, smoothie, iaurt, granola, budincă sau produse de patiserie. Acest fruct poate fi consumat fără probleme şi de cei care suferă de probleme gastrice datorate secreţiei de acid mai ridicate. Este folosit cu succes în diete și se știe că susține creşterea metabolismului bazal.

Acest fruct stimulează creşterea rezistenţei fizice şi întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de beta caroten care deţine calităţi antioxidante. Tot beta carotenul care este transformat în organismul uman în vitamina A face ca lucuma să ajute la regenerarea tenului şi să aibă, totodată, un efect anti-îmbătrânire.

Previne infarctul miocardic, stimulează sistemul digestiv şi reduce nivelul de colesterol şi de trigliceride datorită fibrelor, carbohidraţilor și a vitaminelor B1 şi B2. Ajută la combinarea și emulsionarea grăsimilor și uleiurilor cu zaharurile și polizaharidele. Totodată, lucuma este o alegere sănătoasă pentru alimentația bebelușului.