Vanilia și scorțișoara, două arome cu beneficii asupra sănătății - Cofetăria Cupcake
589
post-template-default,single,single-post,postid-589,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.5.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Vanilia și scorțișoara, două arome cu beneficii asupra sănătății

Vanilia și scorțișoara, două arome cu beneficii asupra sănătății

Scorțișoara și vanilia sunt două mirodenii cu multiple proprietăți terapeutice.

Vanilia este o liană lungă, epifită, cu rădăcini adventive la noduri. Fructul conține o rășină aromată. Pentru consum, fructele sunt recoltate înaintea maturării, după care sunt supuse unui tratament special de fermentare. În comerț vanilia se găsește sub formă de sticluțele de esențe de vanilie, în plicurile de zahăr vanilat sau bețe de vanilie.

Pe lângă aroma sa specifică, vanilia distruge microbii, stimulează memoria și ajută la slăbit. Beneficiile vaniliei sunt mult mai numeroase și cuprind mai multe sfere ale medicinei:

  1. Aromoterapie! Vanilia este folosită în SPA datorită parfumului plăcut care are proprietăți benefice de relaxare asupra organismului.
  2. Produse de cofetărie și patiserie! Vanilia este, după șofran, cea mai scumpă mirodenie utilizată la prepararea delicateselor culinare. (Și cea mai îndrăgită, de-ar fi să ne luăm după fanii tortului Cupcake cu ciocolată și vanilie! Un desert raw-vegan, potrivit pentru ocazii speciale și numai, aromat și numai bun de savurat.)
  3. Fabricarea ceaiului de vanilie! Atunci când suntem răciți și tușim putem consuma o ceașcă de cea de vanilie care ajută la calmare a tusei.
  4. Fabricarea uleiului de vanilie! Din păstăile de vanilie se obține și ulei folosit în masajoterapie și are rolul de a diminua durerile menstruale, durerile dentare, este un afrodisiac cu efect puternic de calmare.
  5. Alungă insomnia! Lăsați ca în nopțile în care sunteți chinuiți de insomnii să vă fie casa parfumată de aroma vaniliei. Beți un ceai și spălați-vă piciorele într-un lighean cu apă în care să puneți câteva picături de ulei de vanilie și veți alunga astfel insomnia.
  6. Fabricarea parfumurilor și a cosmeticelor! Vanilia se află și pe lista mirodeniilor utilizate în industria parfumurilor, a apei de colonie cu esență de vanilie și a cosmeticelor.
  7. Vanilia ajută la pirderea kilogramelor în plus! Combinată cu dieta și cu sportul, vanilia ajută la menținerea greutății. Are un rol benefic și asupra minții, nu numai asupra corpului, prin efectele relaxante pe care le aduce un masaj cu aromă de vanilie. Intern, se administrează câteva picături de ulei de vanilie la o cană de apă și se consumă dimineața pe stomacul gol. Efectele sunt uimitoare pentru sănătate.

De asemenea, scorțișoara ne încântă prin aromă, dar și cu ale sale uimitoare proprietăţi benefice asupra sănătății și frumuseții. Scorţişoara de Ceylon, cunoscută încă din Antichitate, se folosea în toate sosurile și în majoritatea reţetelor. De pe atunci era folosită pentru parfumarea vinului sau pentru tratarea infecţiilor din timpul iernii. Proprietăţile sale antimicrobiene și faptul că este folosită în lupta împotriva diabetului de tip 2 cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim, fac din scorțișoară un aliment minune.

Fie că este consumată sub formă de baton sau ca ulei esenţial, scorțișoara stimulează memoria, încetinește căderea părului, iar antioxidanții din compoziție ne mențin tineri și combat stresul. O altă descoperire care plasează scorțișoara printre alimentele de nelipsit într-o gospădărie este că aceasta echilibrează glicemia, stimulând insulina.

Guma de mestecat cu aromă de scorțisoară ne oferă o respirație proaspătă, dar mai ales stimulează memoria. Cercetatorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite au realizat un studiu din care a reieșit că persoanele participante care au mestecat gumă  cu aroma de scorțisoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie în comparație cu cei care au mestecat gumă cu altă aromă sau nu au folosit deloc gumă.

Tusea uscată își găsește remediu prin dizolvarea câteorva bețișoare de scorțisoară într-o cană cu apă rece, după care se bea conținutul. Substanța celioasă obținută protejază și calmează gâtul iritat.

Poate cel mai cunoscut remediu al scorțișoarei este lupta sa împotriva  kilogramele în plus.

Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.

În plus, scorţişoara  este cunoscută și pentru proprietăţile sale antivirale şi antimicrobiene, stimulazând astfel funcţionarea sistemului imunitar. În combinație cu mierea de albine, scorțișoara e un aliat în lupta cu răceala și gripa.

Uleiul esențial de scorțișoară este folosit în tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei. O picătură din ulei de scorțișoară, de trei ori pe zi, în puţină miere de albine, are efect rapid. Uleiul din scorţişoară de Ceylon are rol stimulator şi tonifiant și tratează cu succes dereglările intestinale, doar cu una-două picături într-o linguriţă de lapte praf, de trei ori pe zi.